Dieta jajeczna – zasady, spodziewane efekty i skutki uboczne

dieta jajeczna

Dieta jajeczna należy do najpopularniejszych monodiet odchudzających. Oparta niemal wyłącznie na kurzych jajkach, jest zbyt monotonna do dłuższego stosowania, jednak w krótkim czasie obiecuje sporą utratę wagi. Jakie efekty można osiągnąć jedząc niemal wyłącznie jajka? Jakie są przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne?

Jaja na odchudzanie – wartości odżywcze

Dieta odchudzająca oparta na jajkach została opracowana kilkadziesiąt lat temu w Stanach Zjednoczonych, jako dieta lecznicza dla pacjentów z otyłością olbrzymią. Jej celem miała być szybka utrata wagi w krótkim czasie, a jajka jako podstawowy produkt stosowany w diecie zostały wybrane nieprzypadkowo.

 Gotowane jajo kurze zawiera:

  • 70 kcal;
  • 13% białka, 4% tłuszczu, 75% wody i tylko śladowe ilości węglowodanów;
  • witaminy: A, D, E, K, B2, B5, B12, kwas foliowy;
  • minerały: wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez;
  • lecytyny.

Dieta jajeczna dostarcza więc organizmowi spore ilości łatwo przyswajalnych aminokwasów, regulujących pracę układu hormonalnego oraz gospodarkę płynami w organizmie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że faktyczna wartość odżywcza jaj zależy od rodzaju hodowli kur (czyli tego, czym były karmione).

Dieta oparta na jajkach – zasady

Dieta oparta na jajkach wymaga dla osiągnięcia efektu przestrzegania bardzo rygorystycznych zasad.  Jak powinna wyglądać ?

  • 3 posiłki dziennie,
  • 2 gotowane jajka na każdy posiłek,
  • poza jajkami, można jeść zielone warzywa niskoskrobiowe: sałatę, jarmuż, brokuł, zielone ogórki, cukinię,
  • całkowita eliminacja innych składników (tłuszczu, cukru, także soli),
  • odpowiednia ilość płynów (co najmniej dwa litry dziennie, woda lub słaba herbata).

Ponieważ dieta jajeczna dostarcza mniej niż 1000 kalorii dziennie, jest uważana za ekstremalnie niskokaloryczną. Z tego względu jej stosowanie nie powinno trwać dłużej  niż tydzień (maksymalnie dwa, jeśli nie występują żadne niepokojące objawy).

Dieta jajeczna – efekty

Jaja na odchudzanie są metodą przynoszącą spektakularne efekty w krótkim czasie. W pierwszym tygodniu restrykcyjnego przestrzegania diety można stracić 5 kg. W przypadku osób z bardzo dużą nadwagą, ubytek masy ciała może być jeszcze większy. Niestety jednak, efekt jest zwykle krótkotrwały.

Wynika to z dwóch faktów. Po pierwsze, w pierwszym tygodniu odchudzania traci się zwykle wodę, a nie tkankę tłuszczową. Ten ubytek bardzo szybko zostanie uzupełniony po przejściu w normalny tryb żywienia. Po drugie, wystąpić może efekt jo-jo, kiedy po tygodniu odmawiania sobie niemal wszystkiego, powraca się do jedzenia bardziej urozmaiconych posiłków. Kilogramy potrafią szybko wrócić – niestety z nawiązką.

Dieta jajeczna – skutki uboczne

Dieta jajeczna sprawdzi się, jeśli trzeba schudnąć kilka kilogramów w tydzień, żeby dopiąć się w kupionej już sukience na ważną imprezę. Przez tydzień stosowania u ogólnie zdrowej osoby, taka „kuracja” nie powinna również wyrządzić zbyt dużych strat.

Stosowanie monodiety jajecznej przez dłuższy czas grozi jednak niedożywieniem, awitaminozami, uczuciem wyczerpania, bezsennością i spadkiem nastroju. Możliwe są niepokojące objawy ze strony przewodu pokarmowego, a także zaburzenia pracy nerek i wątroby.