Gotowanie ziemniaków wydaje się być prostą i standardową czynnością w kuchni. Okazuje się jednak, że nie zawsze gotujemy je w odpowiednim czasie. Dobrze ugotowane ziemniaki mają delikatną i miękką strukturę, ale jednocześnie nie rozpadają się i nie są przesuszone. Sprawdź, jak dobrze ugotować ziemniaki, tak aby ich smak zachwycił wszystkich przy stole.
Gotowane ziemniaki – jak wyglądają i smakują?
Ziemniaki to jeden z podstawowych dodatków, który możemy serwować do dania głównego. Najczęściej podajemy je w formie obranych, pokrojonych w kostkę kawałków. Ciekawym rozwiązaniem na serwowanie ziemniaków w całości i gotowanie ich wraz ze skórką. Popularne ziemniaki w mundurach wyróżniają się charakterystyczną łupiną, która zawiera cenne składniki odżywcze. Oczywiście przed gotowaniem ziemniaki należy dokładnie wyszorować i usunąć ze skórki drobinki piasku czy innych zanieczyszczeń. Jeżeli zależy nam na delikatnym, wręcz kremowym smaku ziemniaka, warto przygotować puree ziemniaczane. To forma niemal rozgotowanych ziemniaków, zmiksowanych na gładką masę.
Gotowanie ziemniaków krok po kroku
Przygotowanie gotowanych ziemniaków jest bardzo proste, jeżeli zastosujesz się do kilku podstawowych zasad.
- Przygotuj ziemniaki – wybierz ładne, pozbawione uszkodzeń czy pleśni bulwy. Jeżeli gotujesz ziemniaki w mundurach postaraj się, aby wszystkie były w podobnym rozmiarze.
- Obierz ziemniaki ze skórki – możesz to zrobić przy pomocy ostrego nożyka lub obieraczki do warzyw. Staraj się obierać warzywa dość cienko.
- Pokrój ziemniaki w kosteczkę – krojąc ziemniaki, podziel je pół, a później na ćwiartki i kolejne połówki. Im mniejsza kostka ziemniaków, tym szybciej się ugotują.
- Włóż ziemniaki do wody i gotuj do osiągnięcia pożądanego stopnia miękkości.
Ile czasu gotować ziemniaki?
Wydawać by się mogło, że gotowanie ziemniaków nie powinno sprawić większych problemów. Przygotowanie obiadu kończy się zwykle słynnym powiedzeniem „aż się ziemniaki ugotują”. Jednak kiedy to dokładnie następuje?
Wiele zależy od rodzaju ziemniaka, formy, którą chcemy uzyskać oraz… rodzaju kuchenki. Tradycyjne ziemniaki w kawałkach gotują się około 20 minut. Im mniejsze kawałki ziemniaka, tym czas gotowania będzie krótszy. Gotowanie ziemniaków będzie trwało dłużej na tradycyjnej kuchence gazowej, niż kuchni indukcyjnej.
Kiedy ziemniak jest już gotowy do spożycia?
Gotowanie ziemniaków możemy zakończyć, gdy bez problemu wbijemy widelec w kawałek gotującej się bulwy. Ziemniak powinien dać się swobodnie pokroić, jednak nie rozpadać się w wodzie. Jeżeli planujesz przygotowanie puree ziemniaczanego możesz wydłużyć cały proces o około 10 minut.
W jakiej wodzie gotować ziemniaki?
Po obraniu, pokrojeniu i umyciu ziemniaków wrzucasz je do zimnej wody? Okazuje się, że to duży błąd. Najlepszym rozwiązaniem jest gotować ziemniaki od samego początku we wrzącej wodzie. Ma to swoje uzasadnienie, we względach zdrowotnych. Ziemniaki są bogate w sole mineralne, witaminy i minerały. Wrzucając je od razu do wrzątku warzywa zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze. Jeżeli najpierw wkładamy je do zimnej wody ziemniaki stracą sole mineralne. To również powód dla którego odradza się przygotowywać ziemniaki z wyprzedzeniem i przechowywać je w zimnej wodzie „na później”.
Wodę, w której gotujemy ziemniaki możemy także lekko posolić, aby nadać im odpowiedni smak. Ziemniaki gotujemy zawsze pod przykryciem – pozwala to na skrócenie czasu gotowania. Zwróć uwagę także na ilość wody w garnku – powinno jej być tyle, aby całkowicie przykryła ziemniaki.
Czy gotowane ziemniaki są kaloryczne?
Jednym z największych mitów dietetycznych jest wysoka kaloryczność ziemniaków. Powtarza się, że ziemniaki są tuczącym dodatkiem, nie wskazanym do spożycia podczas przechodzenia na dietę. Nic bardziej mylnego! Ile kalorii mają ziemniaki?
- 100 gram ugotowanych ziemniaków zawiera około 65 kalorii,
- 100 gram surowych ziemniaków zawiera 77 kalorii.
Oznacza to, że przeciętna porcja obiadowa dostarcza nam zaledwie 130 kcal. To niewiele w porównaniu ze smażonymi kawałkami mięsa czy makaronem. Gotowany ziemniak jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną formą tego warzywa – wprost przeciwnie do tłustych i niezdrowych frytek, smażonych na głębokim oleju.
Problem kaloryczności ziemniaków wynika z dodatków, z którymi je podajemy. Łyżka masła to już blisko 100 kcal, podobnie jak kaloryczne zasmażki. Bardzo dużo kalorii dostarczają także zagęszczane sosy, na bazie śmietany lub mąki. Najlepszą alternatywą są zdrowe dodatki w postaci surówek lub gotowanych warzyw.
Jakie ziemniaki są najsmaczniejsze?
Ziemniaki w sklepach występują w kilku odmianach, różniące się miedzy sobą smakiem i zastosowaniem.
- Typ A – tak zwane ziemniaki sałatkowe, charakteryzujące się niewielką ilością skrobi. Są dość zwarte i nie rozpadają się po gotowaniu lub pieczeniu.
- Typ B – najbardziej uniwersalna odmiana, która z powodzeniem nada się na ziemniaki obiadowe, sałatkę czy puree. Ziemniaki posiadają zwarty miąższ, który pod naciskiem ulegnie rozwarstwieniu.
- Typ C – ziemniaki mączne, odznaczające się wysoką zawartością skrobi. Dzięki temu dobrze wykorzystasz je do klusek czy placków.
Ze względu na czas zbiorów ziemniaków wyróżniamy ziemniaki młode i stare. Ziemniaki młode pojawiają się w sklepach od maja do połowy lipca. Charakteryzują się niewielkim rozmiarem oraz cieniutką skórką. Zawierają w sobie dużo mniej skrobi niż późniejsze ziemniaki, dlatego są również bardzo mało kaloryczne. Ze względu na delikatną skórką ziemniaki młode często gotowane są w całości bez obierania.
Puree z ziemniaków – jak zrobić?
Puree ziemniaczane to świetny sposób danie z gotowanych ziemniaków. Aby je przyrządzić należy nieco dłużej gotować ziemniaki – około 30 minut. Zwróc uwagę jednak, aby ich nie rozgotować. Następnie w garnku, za pomocą drewnianej łyżki lub tłuczka ubijamy ziemniaki na pusztystą masę. W osobnej misce podgrzewamy kilka łyżek masła i mleka. Po rozpuszczeniu masła łączymy wszystko z ziemniakami, dodając do nich także sól, pieprz i ulubione przyprawy. Serwujemy na gorąco, podając w formie delikatnej masy, lub formując z puree eleganckie kulki. Puree ziemniaczane dekorujemy drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem. Takie ziemniaki doskonale sprawdzą się jako obiad dla dzieci lub osób, którym zaleca się dietę lekkostrawną o zmienionej konsystencji.
Dania z gotowanych ziemniaków
Chyba każdemu zdarzyło się choć raz w życiu ugotować zbyt dużą ilość ziemniaków, która nie została zjedzona. Czy trzeba je wyrzucić? Oczywiście, że nie. Z resztek gotowanych ziemniaków możesz stworzyć nowe, smaczne danie. Gotowane ziemniaki, w połączeniu z mąką czy jajkami, są podstawą wielu dodatków i przysmaków kuchni polskiej i nie tylko. Co zrobić z pozostałości gotowanych ziemniaków?
- kluski, np. kopytka
- pyzy
- kotlety z gotowanych ziemniaków
- zapiekanka ziemniaczana
- krokiety ziemniaczane
- knedle
Jak widać szeroki wybór dań sprawia, że z gotowanych ziemniaków przygotujesz wiele ciekawych i smacznych potraw. Z powodzeniem wykorzystasz je jako dodatek do dania obiadowego, ale także podstawę do innego dania, lub zjesz w postaci placka lub zapiekanki na kolację.